[Italia, Roma] Incearca o reteta de paste traditionala, incredibila: Cacio e Pepe

Cacio e Pepe

Cele mai bune paste pe care le-am mancat pana acum. Fara exagerare. Sunt printre cele mai simple, de baza, retete de paste din cate exista si totusi sunt incredibil de bune.

Cand am calatorit prima data la Roma am inceput sa citesc toate blogurile, site-urile de specialitate, in cautarea locurilor si retetelor autentice romane. Printre ele, un restaurant mic care incearca din 1984 sa respecte si sa pastreze stilul traditional roman.

Fara meniu printat, cu o tabla plina de scris in graba, ai nevoie de ajutorul ospatarilor sa iti spuna ce poti manca. Destul de agitati din cauza caldurii si a faptului ca eram fix inainte de pauza lor de pranz, insa interesati sa iti explice ce urmeaza sa ai in farfurie.

Am mers acolo special pentru Cacio e Pepe, mancare ce da si numele restaurantului. Paste proaspete cu branza pecorino cacio si piper. Topita, aceasta branza de oaie se transforma in cel mai cremos si gustos sos pe care l-ai incercat. Sarata, insa totusi destul de echilibrata. Asta poate si pentru ca este o branza destul de proaspata si moale (se tine doar o luna, doua, la invechit).
Cacio este tipica zonelor din jurul Romei si in mod normal se serveste simpla, la un pahar de vin. Insa cred ca in aceasta reteta isi gaseste desavarsirea :)

Restaurantul este unul foarte cunoscut de localnici si serveste portii destul de mari, la preturi rezonabile. Este inchis duminica si sambata seara, iar in timpul zilei au deschis de la 12 jumate pana la pe 2-3, urmand sa redeschida seara de la 7 jumate. Cand am fost noi aveau doar doua feluri de paste, Cacio e Pepe si Carbonara, iar restul preparatelor erau si ele putine la numar. Dovada perfecta ca oamenii astia stiu foarte bine ce fac.

Daca nu ajungi curand in Roma, poti oricand sa incerci acasa reteta:
* Mario Batali – Bavette Cacio e Pepe
* NY Times Cooking – Paste Cacio e Pepe

Daca nu gasesti branza Cacio (poti incerca la I regali di Francesca), poti folosi Pecorino sau Manchego, tot de oaie (poti incerca la Metro).

Daca vrei sa dai mai departeShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPin on Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>