[Bucuresti] Supa tailandeza Tom Ka Gai si unde o putem savura

Tom ka Gai

Supa foarte consistenta cu lapte de cocos

Impreuna cu tom yum goong, tom ka gai este printre cele mai cunoscute preparate tailandeze. Cautand informatii despre ingrediente si retete am afat ca, in Tailanda, tom ka gai este consumata mai mult ca un curry si nu supa, impreuna cu o garnitura de orez.

Inainte de a o incerca acasa, am cautat sa o mananc prima data la restaurant. In mod normal in weekend mi se activeaza pofta de exotic. Un weekend in Bucuresti a fost prilejul perfect de cauta prin meniurile restaurantelor. Am gasit supa la Kunnai si Barka Saffron. Cautarea continua si postul ramane deschis pentru impresii ulterioare :)

La Kunnai
Din bucataria Kunnai am incercat supe, noodles si cateva sortimente de curry. In ceea ce priveste tom ka gai, aici in discutie, din pacate nu am putut sa mananc decat un sfert. Foarte lemnoase ingredientele, ma jenau pe gat, iar aromele de galangal si lemongrass au fost mult prea puternice si mi-au lasat o senzatie neplacuta, puternic intepatoare. O sa mai incerc o data supa aici pentru a reusi sa vad daca reteta bucatarului este astfel sau a fost o zi nefericita la prima mea incercare.

La Barka Saffron
Barka Saffron are un meniu care iti permite sa faci din restaurant locul potrivit pentru intalniri sau iesiri cu prietenii. Diversitatea permite fiecaruia sa se bucure de ceva bun (inclusiv vegetarienii se pot bucura de un Paneer Saag delicios).
Legat de tom ka gai am incercat-o de doua ori. Prima data a fost delicioasa, am mancat-o pana la ultima picatura. Am venit sa o mananc si a doua oara sa ma asigur ca e la fel de delicioasa si m-a convins. Spre deosebire de reteta de la Kunnai, aici aromele erau mai echilibrate si nu simteai nicio nota dominanta, neplacuta. Textura putin mai lichida decat la Kunnai, dar nu a fost apoasa.

Supa Tom ka gai de la Kunnai

Supa Tom ka gai de la Kunnai

Daca vrei sa o prepari si acasa, mai jos reteta si instructiuni. Pentru fiecare reteta pe care o gatesc prima data, cea mai mare grija este sa gasesc ingredientele conform originalului. In cazul acesta le-am gasit disponibile online si in magazine.

Radacina de galangal este unul dintre cele mai importante ingrediente ale supei. Aroma lui poate fi foarte usor confundata cu cea de ghimbir – chiar si aspectul este asemanator.
Baza pentru supa este laptele de cocos si fara el nu ai cum face reteta. Daca folosesti crema de cocos (mai densa) trebuie sa o amesteci cu apa (1 la 1).
Un alt ingredient important sunt frunzele de lime (li se mai spun si tilia) care adauga si ele o aroma interesanta. Si ca aproape orice reteta tailandeza, adaugam si ardei rosii.
Pe langa laptele de cocos, ingrediente de baza sunt carnea de pui si ciupercile pleurotus. Sunt multe variante de retete si se recomanda si alte tipuri de ciuperci. Pleurotusul este preferat de unii bucatari pentru miezul fin.

Ingrediente

  • 400 grame de piept de pui
  • 1.5 litri de lapte de cocos (daca folosesti laptele din cutie, atunci va trebui sa il mixezi cu apa pentru a-l dilua, in proportie de 1 la 1)
  • 1 bucata de radacina de galangal, cat un deget
  • 3 tulpini de lemongrass
  • 1 ceapa mare alba
  • 2 rosii
  • 6 frunze de lime
  • 200 grame de ciuperci pleurotus
  • 5 – 10 ardei iuti rosii
  • o jumatate de lingurita de sare
  • 4 linguri de suc de lime
  • o mana de coriandru proaspat
  • Pentru inceput se taie galangalul si se curata tulpinile de lemongrass. Dupa ce se elimina si frunzele exterioare, se taie pe diagonala.
    Pe aragazul cu flacara medie se pune intr-o cratita jumatate din cantitatea de lapte de cocos. Adauga galagalul si lemongrassul. Pana se incalzeste laptele, taie puiul in bucati medii si cand e laptele aproape de a incepe sa fiarba pune puiul si restul cantitatii de lapte. Este important ca laptele sa nu fiarba, deci dai flacara pe minim si asigura-te ca amesteci in acelasi sens. Se taie ardeii in felii pe diagonala si se adauga in supa. Apoi se pun ciupercile pleurotus si din nou se amesteca nu prea rapid in directia aleasa. Daca se agita prea tare, se coaguleaza si se strica textura.
    Ceapa alba se curata, se taie in bucati mai mari si se pune direct in supa. Rosiile si taie si ele wedges si cand da semne ca incepe sa fiarba supa, se adauga si ele. Frunzele de lime se rup si se pun in supa alaturi de jumatate de lingura de sare. Se amesteca usor – nu uitam de drectie – cinci, zece minute si oprim aragazul.
    Pasul final este sa adaugam coriandrul proaspat tocat, sa amestecam sa se inmoaie in supa calda. Adaugam 4 linguri de suc de lime, amestecam si gustam. Daca e nevoie se mai adauga niste suc de lamaie sa echilibreze aromele. La fel si cu sarea.
    Se pun in boluri si se mananca cu orez fiert, simplu, sau ca atare, supa.

    Am gasit
    – radacini de galangal la Magazinul de mirodenii (nu e proaspat – caut sa vad implicatiile)
    – lemongrass la Metro Baneasa
    – frunze de lime la Bazarul cu mirodenii
    – lapte de cocos la cutie la Mega Image
    – coriandru proaspat la Metro Baneasa

    Harta restaurante
    Kunnai
    Barka Saffron

    Daca vrei sa dai mai departeShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPin on Pinterest

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>